Γιατί το iPhone θα αποτύχει

Αυτός ήταν ο τίτλος πολλών άρθρων από δημοσιογράφους τεχνολογίας – καθώς και από στελέχη εταιρειών το 2006 και το 2007 – σχετικά με την πρώτη έκδοση του iPhone. Θεωρούσαν πως το iPhone ως νέος τύπος συσκευής δε θα γινόταν αποδεκτό από τους χρήστες, διότι ο ανταγωνισμός εκείνης της εποχής πρόσφερε καλύτερα προϊόντα σε καλύτερη τιμή.

Και, ίσως, κάποιοι να είχαν δίκιο με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου. Γιατί κάποιος να επέλεγε το iPhone αν μπορούσε να έχει κινητό σε χαμηλότερο κόστος και με εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά; Ωστόσο, αυτό το οποίο συνήθως δεν αντιλαμβάνονται όσοι δε δημιουργούν προϊόντα είναι ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει – και αυτό συνήθως συμβαίνει μέσα από το βίωμα, την εμπειρία – την εμπειρία του χρήστη.

Το iPhone του 2007 μπορεί να μην συγκρίνεται σε τίποτα όσον αφορά την εμπειρία και τις δυνατότητες που παρέχουν οι συσκευές σήμερα, αλλά το ξεχωριστό design και η διαφορετική προσέγγιση στο γνωστό πληκτρολόγιο άλλαξε τις προτιμήσεις των χρηστών. Και, αυτή, πρακτικά ήταν η αρχή των smartphones, τα οποία δημιούργησαν μία νέα τάση στη αγορά. Μετά το πρώτο iPhone οι καταναλωτές επέλεγαν ολοένα και περισσότερο συσκευές κινητών με οθόνες αφής, και όπως συνήθως συμβαίνει όλοι κατασκευαστές προσαρμόστηκαν στη νέα τάση της αγοράς.  

Αν δεν υπήρχε το iPhone του 2007 κανείς δε γνωρίζει πότε θα άλλαζαν οριστικά οι συσκευές των κινητών στα λεγόμενα smartphones. Εξάλλου και άλλες εταιρείες, όπως η Microsoft, προσπάθησαν να δημιουργήσουν τη δική τους έκδοση smartphone, πριν το iPhone, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Τελικώς, στη σχεδίαση και το λανσάρισμα νέων προϊόντων η εμπειρία του χρήστη άλλαζε και θα αλλάζει πάντα τις προτιμήσεις των καταναλωτών δημιουργώντας νέες αγορές και νέα industries.  

Και στην καινοτομία προϊόντων, λοιπόν, χρειάζεται try and error – χρειάζεται τη διαδικασία της εξέλιξης έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συμπεριφορά των χρηστών διαχρονικά. Οι άνθρωποι, ως καταναλωτές, θα προτιμούν πάντα τη λειτουργικότητα, την απλότητα, την ταχύτητα, την αισθητική, αλλά και τη δυνατότητα ενός προϊόντος να χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα οικοσύστημα – αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε plug and play.

Κατά αναλογία αν δούμε την εξέλιξη του Web, το οποίο δεν είναι ασφαλώς, ένα τυποποιημένο προϊόν, θα διαπιστώσουμε ότι στο επίκεντρο είναι η ταχύτητα, η συνδεσιμότητα, η ευκολία στη χρήση, η αλληλεπίδραση με το χρήστη και συνολικά η εμπειρία του χρήστη. Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η κατασκευή των eSHOP, και οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ένα αποτέλεσμα της εξέλιξης του Web. Η αναγνώριση φωνής, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, είναι αποτέλεσμα του Research & Development στην αλληλεπίδραση με το χρήστη, το οποίο σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη χρήση συσκευών μια για πάντα – όπως για παράδειγμα το ChatGPT.

Οι Anveto Marketers είναι ένα βραβευμένο digital agency στην Αθήνα και το Λονδίνο.

ANVETO MARKETERS | BEST WEBSITE DESIGN AWARDS
2110159340 anvetogroup
2110159340 anvetogroup