Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου για eSHOP

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System γνωστό και ως CMS) στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι εύκολη υπόθεση – ακόμη και για εκείνους που γνωρίζουν από eCommerce και ανάπτυξη λογισμικού. Τα πιο δημοφιλή CMS για το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το WooCommerce (του WordPress), το Magento και άλλα. Ωστόσο, η ανάπτυξη του eCommerce έχει δημιουργήσει πολλά Headless CMS όπως το Strapi και το Contentful, καθώς και πλατφόρμες όπως το Medusa το οποίο είναι μία Headless eCommerce πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα.

headless cms
Γιατί να επιλέξω μία λύση Headless;

Το Headless CMS (ή Headless eCommerce εάν κατασκευάζεται ένα eSHOP) είναι ένα διαχειριστικό περιβάλλον που παρέχει όλα τα δεδομένα (data) καθώς και τη λειτουργικότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος μέσω μιας διεπαφής – γνωστή και ως API. Πρακτικά, στο Headless CMS το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου είναι ανεξάρτητο από το frontend, δηλαδή το Theme το οποίο παρουσιάζεται στον επισκέπτη του ιστότοπου δεν είναι ενοποιημένο με το CMS. Εάν επιλέξουμε το Headless CMS θα κατασκευάσουμε το eSHOP μας δημιουργώντας το frontend με ένα από τα δημοφιλή reactive frameworks, όπως το Vue ή το React.

Μερικά πλεονεκτήματα από τη χρήση ενός Headless CMS είναι:

Flexibility: Ένα Headless CMS δε διαθέτει frontend user interface, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο εμφάνισης (display) και φόρτωσης του περιεχομένου. Ενώ, το ίδιο περιεχόμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές πλατφόρμες ή συσκευές, όπως web apps, mobile apps και λοιπά.

Security: Με ένα αποσυνδεδεμένο CMS (decoupled), οι λειτουργίες διαχείρισης περιεχομένου και εμφάνισης διαχωρίζονται, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία ανάπτυξης κώδικα.

Performance: Όλο το περιεχόμενο παραδίδεται μέσω ενός API, το οποίο είναι ταχύτατο, ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση πάντα με το standard CMS.

Scalability: Tο Headless CMS μπορεί να σχεδιαστεί και να βελτιστοποιηθεί για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η διαχείριση περιεχομένου, και μπορεί να επεκταθεί χωρίς περιορισμούς.

Κόστος χρήσης ενός Headless CMS

H ίδια η κατασκευή του eSHOP απαιτεί συνήθως περισσότερο χρόνο από την κατασκευή ενός κανονικού θέματος για ένα Standard CMS. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι οι λύσεις φιλοξενίας που προορίζονται για Headless CMS απαιτούν ένα πιο εξελιγμένο σύνολο εργαλείων. Επομένως, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας κοινόχρηστος λογαριασμός φιλοξενίας (Shared Hosting) σε Headless CMS.

Γιατί να επιλέξω ένα προσαρμοσμένο θέμα και ένα Standard CMS;

Στα οικοσυστήματα δημοφιλών CMS όπως το WordPress, υπάρχουν δεκάδες εύχρηστα πρόσθετα. Αυτά τα πρόσθετα βασίζονται στην ενοποίηση μεταξύ του θέματος (Theme) και του CMS. Μπορούμε εύκολα, λοιπόν, να εισάγουμε πρόσθετο κώδικα κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας σας ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται καν ένας frontend developer. Θα πρέπει φυσικά να είμαστε προσεκτικοί, καθώς πολλά πρόσθετα μπορούν να κάνουν έναν ιστότοπο ακατάστατο και εξαιρετικά αργό.

Βελτιστοποίηση απόδοσης προσαρμοσμένου θέματος

Ένα Theme που είναι εγκατεστημένο πάνω σε ένα CMS αποδίδεται κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο. Και, ασφαλώς, δε μπορεί να είναι τόσο γρήγορο όσο η εξυπηρέτηση αρχείων σε ένα Headless CMS. Ωστόσο υπάρχει πάντα χώρος για βελτιστοποίηση του κώδικα οποίος καλεί και επεξεργάζεται τα δεδομένα. Η πιο γνωστή χρησιμοποιούμενη λύση για βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης είναι η προσωρινή αποθήκευση (Cache Memory).

Ασφάλεια των CMS

Πολλοί πελάτες αναρωτιούνται αν τα δημοφιλή CMS είναι ασφαλή. Η δημιουργία ενός Theme πάνω σε ένα CMS, ενοποιεί ολόκληρο το CMS με το frontend. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε ασφαλές. Είναι δυνατό εσείς και ο developer σας να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του κακόβουλου λογισμικού έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται σε συστήματα με προεπιλεγμένη (default) δομή και προεπιλεγμένη διαμόρφωση.

Τι γίνεται με τις πλατφόρμες χωρίς κώδικα, που βασίζονται στο Cloud;

Πολλά δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και ηλεκτρονικού εμπορίου διατηρούνται ως projects ανοιχτού κώδικα, ικανά να φιλοξενηθούν αυτόνομα. Ορισμένα εμπορικά εργαλεία έχουν επίσης σχεδιαστεί για να λειτουργούν on-premise (locally). Με αυτόν τον τρόπο έχετε την επιλογή για το που θα τρέξει ο ιστότοπος σας ή η εφαρμογή σας. Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις δεκάδες πλατφόρμες φιλοξενίας ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε δικό σας server. Αλλά απαιτείται το σύστημα να είναι πάντα ενημερωμένο και ασφαλές. Ενώ, πρέπει να φροντίσετε για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και την αντιμετώπιση προβλημάτων εάν κάτι ‘σπάσει’ ή κρασάρει.

Εναλλακτικά, υπάρχουν εξαιρετικές πλατφόρμες SaaS που βασίζονται στο Cloud. Ως πελάτης και χρήστης της πλατφόρμας, το σύστημα σας είναι πάντα ενημερωμένο και ασφαλές, το οποίο σημαίνει λιγότερος χρόνος από εσάς και σημαντικά μικρότερο κόστος. Επίσης, κάθε Cloud εφαρμογή έχει εύκολη συνδεσιμότητα, όπως για παράδειγμα στη σύνδεση eSHOP με ERP.

Χρειάζομαι ακόμα κάποια βοήθεια για να αποφασίσω

Λοιπόν, ίσως, τώρα να είστε καλύτερα ενημερωμένοι για τη λήψη της σωστής απόφασης –  επικοινωνήστε με τους Anveto Marketers για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Οι Anveto Marketers είναι ένα βραβευμένο digital agency στην Αθήνα και το Λονδίνο.

ANVETO MARKETERS | BEST WEBSITE DESIGN AWARDS
2110159340 anvetogroup
2110159340 anvetogroup